Tuesday, 24 September 2019

Fitness Journey Qiya Day 21 - 30

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hai korang..

Susahnya la qiya nak control makan. Kiranya qiya ni memang jenis yang kuat makan jugak la, lagi-lagi kalau ada sambal belacan memang susah la nak berhenti makan walaupun da kenyang sangat-sangat. 

Da la qiya ni jenis suka memasak dan suka sangat buat sambal belacan tu, tak lengkap rasanya kalau tak ada sambal belacan.

So, bila qiya kuat makan ni memang berat badan susah nak turun. Qiya cuba cut kalori intake, beli stock sayur banyak-banyak, simpan stock buah epal hijau dan tembikai merah, minum teh hijau setiap pagi, tapi qiya tetap tak boleh cut nasi dengan lauk-lauk goreng yang berminyak tu.

Walaupun susah nak turun berat badan tapi qiya sentiasa cari alternatif lain untuk kuruskan jugak badan ni. So, bila Asfa da 6 bulan lebih qiya berani la buat exercise angkat berat atau weight training, tu pun berat dumbbell tu qiya pastikan kurang daripada berat Asfa sebab tak nak bagi tekanan yang melampau dekat rahim, takut nanti dapat penyakit plak. Penyakit biasa orang perempuan kalau kerap sangat angkat benda-benda berat ni orang dulu-dulu panggil tombong iaitu keadaan dimana peranakan atau rahim terjulur keluar daripada kemaluan atau dalam bahasa Inggeris disebut prolaps. Penyakit ni biasa terjadi dikalangan nenek-nenek kita dulu dan juga wanita di negara Australia. Orang kata kalau da jadi macam tu hidup pun macam da tak guna sebab bila keluar tombong tu dia berbau busuk tau.. Ngeri kan.. minta dijauhkan la penyakit macam tu..

Panjang plak tercerita pasal prolaps ni.. cerita pasal weight training pun tak habis lagi hihi.. owh ye, cara untuk naikkan peranakan atau rahim secara semulajadi ni korang boleh practice kat rumah hari-hari tau, korang buat je senaman yoga pelvic tilt position yang qiya selalu buat tu, kalau tak tau pose tu macam mana sila la google ye, benefit pelvic tilt pose ni adalah untuk memperkemaskan kedudukan peranakan wanita, memperbaiki posture tulang belakang, mengurangkan rasa kesakitan di bahagian pinggang, dan memperkemas otot punggung (supaya punggung tak jatuh dan menggelebeh), benefit yang lain korang google la jugak ye..

So, buat masa ni qiya cuma angkat dumbbell seberat 7kg lebih je, sebab berat Asfa 7.9kg timbang kat klinik hari rabu minggu lepas. Senaman yang biasa qiya buat adalah dumbbell press, squats (pegang dumbbell - 100 kali), gorilla swings, plank (30minit, 3 set), sit-up (200 kali), yoga pelvic tilt pose (100 kali), dan jumping rope (150 kali), pakai bengkung tak lebih daripada 5 jam setiap hari, ambil suplimen yang dapat mengurangkan paras kolesterol seperti vivix Shaklee.

Ni result dari hari pertama hingga hari ke-20 fitness journey qiya (body goals sangat hihi)..

Day 1: 61.2kg, 36-32.5-40
Day 10: 59.4kg, 36-30.5-38
Day 20: 59.4kg, 36-30-37.5

Target qiya dalam masa 9 hari lagi qiya nak loss berat badan 2kg dan ukuran pinggang (waist) nak kecilkan 2 inci. Berat badan qiya pada hari ke-21 qiya jalankan rutin fitness ni adalah 59kg dan ukuran pinggang pula adalah 29.5 inci.

So, result pada Day 30 sepatutnya berat qiya 57.0kg dan ukuran badan 36-27.5-37 (inci). Harap-harap berjaya la.

Aktiviti qiya pada Day-21 (24 Sept 2019) adalah:


Fitness Journey Qiya, bengkung lilit jawa, cara tingkatkan metabolisma, cara untuk kurus, diet seimbang, fitness, suplimen, yoga, javanese wrap, belly binding wrap, perjalanan untuk menurunkan berat badan, cara rampingkan pinggang, vitamin untuk orang diet, HIIT,

  1. Dumbbell press - 100 kali
  2. Yoga pelvic tilt pose - 100 kali
  3. Slow walk, jogging, running (HIIT - Treadmill) - 2.1km, 152 cals, 44mins.

Aktiviti qiya pada Day-22 (25 Sept 2019)

  1. Slow walk, jogging, running (HIIT - Treadmill) - 3km, 216cals, 53mins.
  2. Pakai bengkung lilit jawa 3 jam

Aktiviti qiya pada Day-23 (26 Sept 2019)

  1. Squats (pegang dumbbell 6kg) - 50 kali
  2. Jumping rope @ lompat tali skipping - 100 kali
  3. Dumbbell tricept press 6kg - 20 kali
  4. Dumbbell chest press - 100 kali
  5. Abs crunch - 100 kali

Aktiviti qiya pada Day-24 (27 Sept 2019)

  1. Jumping rope - 100 kali
  2. Squats with 6kg dumbbell - 100 kali
  3. Dumbbell chest press - 100 kali
  4. Dumbbell chest fly - 100 kali
  5. Dumbbell tricept press - 20 kali
  6. Abs cruches - 100 kali
  7. Yoga pelvic tilt pose - 100 kali

Fitness Journey Qiya Day 21 - 30


Day 21: 59.0kg, 36-29.5-37.5 
Day 22: 59.3kg, 36-29.5-37.5
Day 23: 59.1kg, 36-29.5-37.5


💗 Weight Loss = 
💪 Inch Loss =



Jika berminat untuk mendapatkan set vitamin dan suplimen semulajadi Shaklee sila whatsapp Qiya di talian 012-2668424.





Ingin jana pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi Qiya sekarang! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan. Dan anda akan dijemput ke group eksklusif di Facebook.
Continue Reading

Thursday, 19 September 2019

Cara Cepat Kecutkan Cyst (Sista) Tanpa Pembedahan

Baru-baru ni ada customer tanya qiya macam mana cara makan GLA Complex kalau nak kecutkan Cyst dengan cepat. Cyst ni apa sebenarnya? Semua perempuan boleh ada Cyst ke? Meh qiya nak cerita apa itu Cyst ataupun dalam bahasa perubatan Melayu dipanggil Sista dan macam mana cara untuk kecutkan Cyst secara semulajadi.


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix, qiya Saad, qiya beauty, vitamin, set Kecutkan Cyst ovari wanita Hamil, Ibu mengandungi, sebab sukar Hamil, Cyst punca keguguran, sel abnormal, ketumbuhan dalam Rahim,


Sebelum itu mari kita belajar semula tentang organ-organ yang terdapat didalam sistem peranakan wanita yang kita telah pelajari didalam subjek Sains sewaktu di sekolah menengah dulu. Sistem peranakan wanita merangkumi vagina (faraj), cervix (pangkal rahim), uterus (rahim), tiub fallopio, dan ovari (kilang ovum-telur).


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,
Sistem peranakan wanita yang normal

Apa itu Cyst?


Cyst atau nama lainnya encystations adalah suatu keadaan dimana terdapat ketumbuhan lazimnya mengandungi cecair, sama ada cecair bercampur protein, darah beku, darah haid, minyak, lemak, dan lendir.


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst,
Ovari normal vs Cyst Ovari


Ia juga boleh disertai dengan daging yang mungkin jenis kanser, rambut, cartilage, tulang, dan lain-lain, dan kebanyakkan wanita pernah mengalami penyakit Cyst ini sehingga mereka sukar untuk hamil, dan jika disahkan hamil pun kandungan tersebut mungkin tidak bertahan lama kerana berlaku keguguran disebabkan rahim tidak kuat.

Cyst ini terjadi tidak terhad didalam ovari sahaja, Cyst juga boleh tumbuh di pelbagai lapisan tisu badan atau mana-mana organ tubuh badan dan ianya diberi nama mengikut tempat ia tumbuh contohnya Cyst payudara, Cyst pundi kencing, Cyst hati, Cyst buah pinggang, Cyst pankreas, Cyst vagina atau kemaluan wanita, Cyst kulit, Cyst tiroid, dan lain-lain.

Terdapat satu kes dimana seorang wanita ini merasakan badanya seperti ada masalah. Setiap kali berbaring dan memegang bahagian bawah perutnya dia berasa sangat sakit kerana terasa seperti ada ketulan keras tumbuh di situ.

Antara tanda-tanda kemungkinan berlaku Cyst di dalam ovari, iaitu didalam sistem peranakan wanita ini adalah wanita tersebut tidak datang haid dalam jangka masa yang agak lama, kitaran haid tidak teratur, jika datang bulan (haid) darah akan keluar lebih banyak berbanding ketika waktu period yang normal sebelum terjadi Cyst, selain itu juga perut wanita yang mempunyai Cyst didalam ovari ini juga kelihatan membesar seperti perut ibu mengandung empat lima bulan.

Keadaan ini amat membimbangkan semua wanita yang mempunyai masalah hormon tak stabil iaitu kitaran haidnya tidak teratur setiap bulan. Lebih parah lagi ketika datang haid, ada pesakit Cyst yang langsung tak boleh bangun, hanya makan panadol untuk kurangkan kesakitan.

Walaupun pesakit Cyst telah menjalani pembedahan membuang Cyst tersebut tetapi tiada jaminan Cyst tersebut akan sembuh sepenuhnya. Mereka perlu membuat pemeriksaan susulan bagi memastikan penyakit tersebut tidak berulang.

Untuk mengetahui sama ada di dalam ovari seseorang itu terdapat pembentukan Cyst atau tidak seseorang itu perlu menjalani pemeriksaan kesihatan oleh doktor yang bertauliah.

Jika seseorang itu kerap mengalami period yang tak teratur disebabkan hormon tak stabil besar kemungkinan ada Cyst yang terbentuk dalam ovari seseorang itu dan pemeriksaan kesihatan harus dijalankan untuk mencegah masalah berkaitan ketumbuhan Cyst ini.

Kebanyakkan wanita yang mengalami Cyst dalam ovari ini mereka akan rasa sakit di bahagian abdomen, pinggang, dan pelvic malah kesakitan itu akan menjadi lebih teruk jika saiznya cukup besar. Ianya akan menyebabkan rasa yang tak selesa seperti ada sesuatu bengkakan didalam rahim.

Kesakitan tersebut mungkin akan lebih bertambah jika seseorang wanita itu sedang berovulasi (keluar telur atau ovum) ketika waktu subur mengikut kitaran haid seseorang itu.


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst,
Seorang wanita yang sedang menjalani pembedahan membuang Cyst dalam ovari seberat 50 Pounds, Cyst Ovari paling besar dirawat di Hospital Dr Jackson, Alabama USA sekitar tahun 2018 (Sumber: buzzfeednews.com)

Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst,
Seorang pakar bedah di Hospital Dr Jackson Alabama USA sedang memegang Cyst yang berjaya dikeluarkan daripada abdomen seorang wanita yang berasal dari Montgomery (Sumber: buzzfeednews.com)


Bagaimana Cyst Tumbuh Dalam Ovari?


Setiap wanita mempunyai dua ovari didalam sistem penakan (reproductive system). Fungsi ovari dalam sistem peranakan wanita adalah untuk mengeluarkan benih yang dikenali sebagai ovum ketika proses ovulasi, dan juga untuk menghasilkan hormon wanita iaitu estrogen dan progesterone.

Ovulasi adalah kemuncak kesuburan wanita. Semasa ovulasi satu atau lebih ovum dilepaskan dari salah satu ovari. Ovum yang dilepas akan ditarik masuk ke tiup falopio (salur peranakan) yang bersambung ke uterus (rahim). Ovum akan bertemu dengan sperma lelaki untuk melakukan persenyawaan.

Bagaimana Menentu Waktu Ovulasi? Setelah mengenali period tetap (menstrual cycle), contohnya 28 hari. Kira hari pertama period sebagai Hari Pertama. Waktu ovulasi kira-kira 14 hari dari period anda.


Menstrual cycle (kitaran haid), sumber gambar dari Shutterstock.


Semasa kitaran haid setiap sistem peranakan wanita akan melalui proses ovulasi iaitu proses pengeluaran ovum (telur) dari ovari. Ia bermula dari pembentukan folikel dan telur akan dikeluarkan di pertengahan kitaran haid. Folikel yang tidak matang dan tidak melepaskan telur sebaliknya semakin membesar berkemungkinan akan membentuk Cyst didalam ovari. 


Jenis-jenis Cyst 


1. Cyst biasa - ia terjadi apabila folikel besar pada ovari yang terus-menerus membesar selepas telur dilepaskan daripada ovari. Cyst jenis ini paling biasa ditemui. Ia akan hilang sendirinya selepas beberapa bulan.

2. Endometriosis - Adakalanya Cyst ovari adalah jenis endometriosis (penyakit senggugut) ataupun ketumbuhan yang kebanyakannya ialah benigna (bukan kanser). Cyst jenis ini memerlukan rawatan sama ada secara memakan ubat atau pembedahan. Cyst jenis ini mengandungi darah pekat lama yang dinamakan Cyst coklat kerana rupanya yang seakan-akan coklat masakan. Penyakit ini biasanya akan menyebabkan pembentukan parut dan lekatan pada organ pelvis.

3. Cyst Dermoid - Ia terjadi daripada sel yang menghasilkan telur pada ovari, kadangkala bercampur dengan tisu rambut, lemak dan rawan. Ia adalah Cyst yang dibawa sejak kecil dan kadangkala kehadirannya tidak disedari melainkan saiznya yang sudah membesar seiring dengan pertambahan usia. Kemungkinan ia boleh disedari melalui tanda kitaran haid yang tidak teratur, sakit atau terdapat bengkak dibahagian perut.

4. Cyst Folikel - Ia berbentuk cecair tidak berwarna dan berasal daripada sel karung telur sendiri yang tidak memberi gerak balas kepada hormon kitaran haid dan saiznya boleh membesar tanpa surut.

Cyst Ovari juga boleh berlaku disebabkan oleh Sindrom Ovari Polisistik atau Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Ovari polisistik adalah ovari yang lebih besar daripada ovari normal dan mempunyai 2 kali ganda folikel (ruang kosong dalam ovari yang berisi air selepas ovari menetaskan telur dalam setiap ovulasi). Dianggarkan 1 daripada 15 wanita di seluruh dunia menghidap penyakit ini dan sukar untuk hamil.

Hampir semua Cyst ovari yang berlaku sebelum usia menopaus adalah tidak berbahaya dan ianya bukanlah ketumbuhan jenis kanser. Kanser ovari sebelum usia menopaus juga adalah sangat jarang berlaku.


Bagaimana Cara untuk Memastikan Terdapat Ketumbuhan Cyst di dalam Ovari?


Jika terdapat benjolan di bahagian bawah perut atau merasa kesakitan luar biasa ketika datang haid, seseorang itu perlu melakukan ujian Ultrasound atau CT scan (computed tomography). Ujian darah dan air kencing juga perlu dilakukan diperingkat awal untuk membezakan Cyst Ovari dengan masalah lain seperti Appendicitis.


Simptom-simptom Biasa Penyakit Cyst Ovari


  • Sakit dibahagian pelvic
  • Rasa tekanan dibahagian abdomen
  • Kerap membuang air kecil
  • Sakit ketika mengadakan hubungan kelamin / bersetubuh 
  • Kembung perut dan rasa tidak hadam


Simptom-simptom Kritikal Penyakit Cyst Ovari


  • Sakit teruk yang mencucuk dibahagian abdomen
  • Demam
  • Pengsan
  • Nafas menjadi terlampau laju

Jika berlaku mana-mana simptom kritikal seperti diatas segeralah berjumpa dengan doktor kerana ia adalah tanda-tanda Cyst pecah atau ovari terpulas.

Punca-punca Penyebab Berlakunya Cyst Ovari


  • Kitaran haid yang tidak teratur
  • Tabiat merokok dikalangan wanita
  • Keluar darah kotor terlalu awal (ketika usia 11 tahun atau lebih muda)
  • BMI melebihi 30
  • Hipotiroid iaitu keadaan dimana kelenjar tiroid kurang aktif dan tidak menghasilkan hormon tiroid yang secukupnya.
  • Pernah mengambil hormon gonadotropins untuk rawatan kesuburan.
  • Pernah mengambil hormon perangsang kesuburan iaitu Clomiphene (Clomid, Serophene) yang berfungsi seperti estrogen, iaitu hormon wanita yang membolehkan ovum terhasil dalam ovari dan terlepas dari ovari untuk memasuki tiub falopio.
  • Pernah mengambil ubat Tamoxifen untuk rawatan kanser payudara di peringkat awal sama ada menjalani rawatan chemotherapy atau radiation, ubat ini digunakan untuk mencegah kanser payudara daripada berulang semula.
  • Kurangnya pengambilan fiber atau makanan berserat tinggi dalam diet pemakanan harian
  • Diet yang tinggi lemak tepu seperti daging merah dan produk karbohidrat ringkas seperti tepung putih, pasta, nasi, dan gula. Ia menyebabkan ketidakseimbangan hormon dalam badan.
  • Hati yang tidak berfungsi dengan baik akan menyebabkan proses detoks terganggu, kesannya hormon menjadi tidak seimbang dan ianya akan mengakibatkan pelbagai penyakit berkaitan sistem peranakan wanita seperti Cyst Ovari ini.


Cara Semulajadi Merawat Cyst Ovari


1. Cuka Epal (Apple Cider Vinegar) - cuka epal dapat membantu mengecutkan dan merawat Cyst ovari yang disebabkan oleh kekurangan potassium. Ianya kaya dengan kandungan potassium dan disarankan oleh ramai pakar kesihatan.

2. Mengambil suplimen - untuk menstabilkan paras hormon estrogen yang mana jika hormon ini berlebihan ia akan menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang boleh mengganggu proses ovulasi


Set Vitamin dan Suplimen untuk Cepat Kecutkan Cyst Ovari Secara Semulajadi


Ketidakseimbangan hormon estrogen dan progesterone ini akan menyebabkan pelbagai penyakit terutamanya dibahagian sistem peranakan wanita.


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, sayur-sayuran, sumber serat, fiber, makanan tinggi sumber beta-carotene,
Makanan yang tinggi sumber beta-carotene


Makanan yang tinggi kandungan beta-carotene seperti lobak merah, bayam, mangga, labu, dan lain-lain juga dapat membantu mengekalkan kesihatan dan fungsi ovari.

Antara set vitamin dan suplimen yang mampu menghalang dan mengecutkan Cyst adalah Set ACE yang terdiri daripada vitamin C, vitamin E dan CarotoMax, GLA, dan Vivix Shaklee.

Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,


Gamma-linolenic acid (GLA) adalah asid lemak perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, jadi ia perlu diambil dalam pemakanan dan diet harian sebagai makanan tambahan.

Asid gamma-linolenic ini boleh didapati di dalam minyak evening primrose, minyak bunga borage dan juga flaxseed.

Sifat anti radang dan anti bengkak compound prostaglandins dari GLA ini jika digabungkan bersama vitamin C yang mengandungi bioflavanoids sangat memainkan peranan penting untuk mengoptimumkan fungsi estrogen dalam badan.

Kestabilan hormon dalam sistem peranakan wanita ini dapat membantu melindungi seseorang wanita itu daripada mengalami pelabagai penyakit kronik berkaitan organ-organ peranakan.


>> ORDER SET KECUTKAN CYST SHAKLEE DI SINI SEKARANG  <<


Testimoni Kecutkan Cyst dengan Set Vitamin dan Suplimen Shaklee


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,


Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,







Jika berminat untuk mendapatkan set vitamin dan suplimen Shaklee untuk mengecutkan Cyst secara semulajadi ini sila whatsapp Qiya di talian 012-2668424.

Cara cepat kecutkan Cyst tanpa pembedahan, ovarian cyst, normal ovari, ovari punca wanita tak boleh mengandung, hormal tak stabil, kitaran period tak betul, tak datang period, ketumbuhan dalam rahim, gla complex shaklee kecutkan Cyst, rawatan semulajadi Cyst, sistem peranakan wanita, reproductive system, vivix,




Ingin jana pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi Qiya sekarang! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan. Dan anda akan dijemput ke group eksklusif di Facebook.
Continue Reading

Sunday, 15 September 2019

Fitness Journey Qiya Day 11 - 20

Jom kita recap balik berapa penurunan berat badan dan ukuran badan qiya (bust-waist-hips)

Sebelum tu jom kita kenal pasti saiz pakaian mengikut ukuran badan kita.


Body measurement, bust, waist, hips, ukuran badan wanita, bengkung lilit jawa, cara tingkatkan metabolisma, cara untuk kurus, diet seimbang, Fitness, javanese wrap, belly binding wrap, intermittent fasting,


Body measurement, bust, waist, hips, ukuran badan wanita, bengkung lilit jawa, cara tingkatkan metabolisma, cara untuk kurus, diet seimbang, Fitness, javanese wrap, belly binding wrap, intermittent fasting,


Ukuran badan 36-30-37.5 (inci), so kalau ikut table ni saiz baju qiya adalah L sebab waist qiya 30 inci, kalau ukuran pinggang qiya 29 inci boleh la pakai baju saiz M tapi tu pun macam ngam-ngam je kat badan, macam sarung nangka gitu hihi.. 

Qiya memang struggle sangat nak kuruskan badan sekarang ni sebab berat ideal qiya bawah 50kg sebenarnya, kalau boleh nak pakai semula seluar, baju, semua la pakaian qiya yang lama-lama masa badan tengah slim lagi, berat 45kg.. berangan sekejap hehe..

Ok, ni measurement qiya untuk hari pertama dan hari ke-10 qiya jalankan rutin fitness.

Day 1 - Berat: 61.2kg, ukuran: 36-32.5-40
Day 10 - Berat: 59.4kg, ukuran: 36-30.5-38

💗 Weight Loss = 1.8kg in 10 days
💪 Inch Loss = 2 inci in 10 days (Waist)

Kalau nak tau macam mana qiya jalankan rutin fitness qiya ni korang boleh baca entry Fitness Journey Qiya Day 1 - 10.

Now, qiya teruskan lagi dengan rutin fitness qiya dari hari ke-11 hingga hari ke-20. Tujuan qiya ambil selang masa 10 hari ni sebab senang nak manage entry dalam blog ni, kalau nak tunggu sebulan baru update nanti lupa plak apa rutin yang qiya buat setiap hari. 

Tapi kalau ikutkan rutin harian qiya sama je setiap hari, kalau hari biasa bangun pagi qiya makan 1 sudu kecil Vivix dulu, vivix ni pun membantu jugak untuk turunkan berat badan sebab fungsi vivix ni untuk detoks, so segala toksin yang terkumpul dalam badan tu akan disingkirkan. 

Qiya akan minum air dalam 1 Liter pagi-pagi sebelum sarapan, selain tu qiya ambil 300ml green tea 30 minit sebelum sarapan atau 2 jam lepas sarapan. Gula dan carbo da slowly kurangkan, tapi still minum air manis contohnya milo, nescafe, teh o, biskut pun qiya still makan lagi tapi dalam portion yang sederhana la, kek, jeruk, lauk-lauk berkuah dan berlemak still ambil lagi. 

Tapi  start qiya jalankan fitness routine ni qiya da mula puasa sunat Isnin dan Khamis untuk bantu turunkan berat badan qiya dengan lebih cepat sebab qiya ni jenis yang tak boleh control makan, bila puasa memang terpaksa la tak makan.

Selain itu, qiya ambil suplimen vitamin C, vitamin E, Alfalfa, dan Vivix untuk bantu pulihkan kulit qiya yang terkena alahan makanan baru-baru ni, qiya tak expect kulit qiya jadi cantik putih flawless glowing dan seumpanya tapi qiya cuma berharap kulit qiya pulih semula je. Sekarang pun semua parut-parut kat muka qiya da banyak yang pudar, tak payah la pakai spek mata hitam lagi kalau keluar jalan-jalan lepas ni.. haha..

Ok, ni result penurunan berat badan dan ukuran badan qiya untuk hari ke-11 hingga hari ke-20 qiya jalankan rutin kecergasan, diet seimbang ke arah eatclean, bersenam, puasa, dan berbengkung.

Fitness Journey Qiya Day 11 - 20


Day 11: 60.1kg, 36-30.5-37.5 (puasa)
Day 12: 59.3kg, 36-30-37.5 (IF, 16:8)
Day 13: 58.2kg, 36-30-37.5 (IF, 16:8)
Day 14: 59.4kg, 36-30-38
Day 15: 59.1kg, 36-30-38
Day 16: 59.5kg, 36-30-38
Day 17: 58.9kg, 36-30-37.5
Day 18: 58.9kg, 36-29.5-37.5
Day 19: 59.3kg, 36-30-37.5
Day 20: 59.4kg, 36-30-37.5


💗 Weight Loss = 0.7kg in 10 days
💪 Inch Loss = 0.5inci (waist)

IF - Intermittent Fasting


Body measurement, bust, waist, hips, ukuran badan wanita, bengkung lilit jawa, cara tingkatkan metabolisma, cara untuk kurus, diet seimbang, Fitness, javanese wrap, belly binding wrap, intermittent fasting,


Body measurement, bust, waist, hips, ukuran badan wanita, bengkung lilit jawa, cara tingkatkan metabolisma, cara untuk kurus, diet seimbang, Fitness, javanese wrap, belly binding wrap, intermittent fasting,

Antara senaman yang qiya buat pada hari ke-13 adalah sit-up (cruch) 200 kali, yoga pelvic tilt position 50 kali, dumbbell pull out (baring) 20 kali, dumbbell fly (baring) 20 kali.

Selain tu, qiya buat senaman yang qiya tengok dari channel Youtube; 10min Dumbbell Belly Fat Destroyer Workout : Get 6 Pack Abs Fast - Sixpackfactory.com by Peter Carvell. Antara workouts yang qiya buat adalah Plyo Lunge Jump + Hammer Curl 10 kali, Quick Bent Over Rows 10 kali, Gorilla Swings V2 10 kali, dan Squad + Curl + Press 10 kali. Kalau nak tau macam mana rupa workout ni korang cari la title ni dekat youtube ye.

Kalau nak order set kurus Shaklee atau mana-mana produk Shaklee boleh whatsapp/call qiya ditalian 012-2668424.






Ingin jana pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi Qiya sekarang! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan. Dan anda akan dijemput ke group eksklusif di Facebook.
Continue Reading

Wednesday, 11 September 2019

Jerebu dan Bacaan IPU Tidak Sihat - Kesan Pencemaran Udara Terhadap Kesihatan

Pencemaran udara daripada pembakaran terbuka boleh mengakibatkan kenaikan suhu dunia atau disebut pemanasan global. Isu pemanasan global atau global warming ini bukan isu baru tetapi masih ramai dikalangan rakyat Malaysia bersikap sambil lewa terhadap kesan-kesan pencemaran udara yang semakin membimbangkan ini.


asma, Indeks Pencemaran Udara (IPU), jangkitan paru-paru, Jerebu, masalah pernafasan, pemanasan global, pembakaran kebun, pembakaran secara terbuka, sesak nafas, air pollution, kesan pencemaran udara terhadap kesihatan,


Kualiti udara di Malaysia boleh dipantau dengan cara merujuk bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) daripada 68 Stesen Pengawasan Kualiti Udara Jabatan Alam Sekitar (JAS) melalui laman web apims.doe.gov.my.

Bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Malaysia


Terdapat 5 tahap bacaan IPU, iaitu:-

< 50 : Baik
51 - 100 : Sederhana
101 - 200 : Tidak Sihat 
201 - 300 : Sangat Tidak Sihat
> 300 : Berbahaya


Faktor-faktor Berlakunya Jerebu / Pencemaran Udara di Malaysia


- kebakaran hutan
- jerebu rentas sempadan, asap dari negara-negara jiran
- pembakaran sampah secara terbuka
- pembakaran kebun/ladang berskala besar  yang DISENGAJAKAN untuk dijadikan sebagai baja kompos atau untuk menyuburkan tanah.
- asap kenderaan, asap dari industri seperti kilang-kilang, asap rokok, dan sebagainya.

Kesan Buruk Pencemaran Udara Terhadap Kesihatan



asma, Indeks Pencemaran Udara (IPU), jangkitan paru-paru, Jerebu, masalah pernafasan, pemanasan global, pembakaran kebun, pembakaran secara terbuka, sesak nafas, air pollution, kesan pencemaran udara terhadap kesihatan,


- batuk, asma, sesak nafas, dan masalah berkaitan pernafasan
- sakit kepala, loya, muntah
- demam, selesema
- masalah berkaitan paru-paru
- kanser kulit
- kanser paru-paru
- kecacatan otak pada kanak-kanak
- gangguan pembinaan sel darah baru
- kanser tulang dan leukimia
- stroke
- penyakit kardiovaskular


Langkah-langkah yang perlu diambil ketika jerebu / udara tercemar


- Pantau bacaan IPU
- Jika IPU melebihi 100, kurangkan aktiviti di luar rumah
- banyakkan minum air kosong
- pakai topeng pernafasan / mask ketika keluar rumah
- ambil suplimen yang dapat meningkatkan sistem imun untuk melawan gejala-gejala akibat jerebu seperti dehidrasi, sakit kepala, batuk, lelah, demam, dan sebagainya.


Hasil pemantauan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di seluruh negara

Merujuk kepada bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) pada jam 3 petang 19 September 2019 dari 68 Stesen Pengawasan Kualiti Udara Jabatan Alam Sekitar (JAS), menujukkan 26 stesen berada pada bacaan tahap sederhana, 36 setesen berada pada bacaan tahap tidak sihat, dan 6 stesen mempunyai bacaan pada tahap sangat tidak sihat.

KKM memantau penyakit-penyakit berkaitan jerebu di 31 buah klinik sentinel jerebu, iaitu penyakit asma, konjuntivitis, dan jangkitan saluran pernafasan (Upper Respirotary Track Infection, URTI)

  • Terdapat peningkatan penyakit asma sebanyak 15.8% (1,187 kepada 1,375 kes)
  • Terdapat peningkatan terhadap penyakit konjuntivitis sebanyak 24.9% (253 kepada 317 kes)


asma, Indeks Pencemaran Udara (IPU), jangkitan paru-paru, Jerebu, masalah pernafasan, pemanasan global, pembakaran kebun, pembakaran secara terbuka, sesak nafas, air pollution, kesan pencemaran udara terhadap kesihatan,


Merujuk bacaan IPU di website Jabatan Alam Sekitar (apims.doe.gov.my) pada jam 3 petang bertarikh 22 September 2019, masih terdapat 2 stesen yang menunjukkan bacaan IPU pada tahap tidak sihat, iaitu stesen Johan Setia Klang (207), dan Sri Aman Sarawak (203).

Pemantauan Bacaan IPU di Stesen Johan Setia Klang (22 Sept - 23 Sept 2019)


22 Sept 2019

1 AM - 167
2 AM - 173
3 AM - 180
4 AM - 185
5 AM - 188
6 AM - 191
7 AM - 195
8 AM - 193
9 AM - 193
10 AM - 194
11 AM - 192
12 PM - 191

1 PM - 197
2 PM - 202
3 PM - 207
4 PM - 207
5 PM - 208
6 PM - 210
7 PM - 213
8 PM - 216
9 PM - 218
10 PM - 221
11 PM - 223
12 AM - 224


23 Sept 2019

1 AM - 225
2 AM - 222
3 AM - 220
4 AM - 219
5 AM - 217
6 AM - 214
7 AM - 213
8 AM - 212
9 AM - 211
10 AM - 212
11 AM - 214
12 PM - 216

1 PM - 212
2 PM - 208
3 PM - 203


Ulasan Tentang Masalah Jerebu di Johan Setia Klang (2018-2019) Sebagai Penduduk Setempat


Kebanyakan tempat di seluruh Malaysia bacaan IPU da turun, tapi IPU di Johan Setia makin naik.

Kenapa? Saya rasa ramai penduduk setempat yg tau sebab apa..

Saya mula menyewa di Johan Setia dari tahun 2014-2015 ada masa tu abu penuh dekat kawasan rumah, bau asap tak payah cakap la.

Bila pindah Bandar Putera 2, ok sikit, tak ada da masalah abu masuk dalam kawasan rumah.

Ingat selesai la masalah ni rupanya lagi teruk, asal subuh je jadi jerebu.

Puncanya?

Kebakaran/pembakaran dari kebun sebelah Bandar Putera 2.

Tahun 2018, ada satu pagi tu saya pernah terserempak api tengah besar, kawasan tu diorang lambak sampah dekat tapak kebun tu, saya call bomba, tak lama datang la bomba padamkan api.

Bomba pun memang selalu standby dekat area kebun tu, malam-malam atau subuh-subuh kebun terbakar?

Kalau tengahari cuaca panas, ye logik kalau kebun terbakar.

Saya tak puas hati saya call Jabatan Alam Sekitar Shah Alam, saya dapat info ramai yang da buat aduan tentang masalah jerebu ni dekat kawasan Johan Setia.

Dalam masa yg sama menteri sumber asli dan alam sekitar turun padang, buat pembenihan awan, tapi katanya awan di kawasan ni terlalu sedikit, tak boleh buat pembenihan awan, tapi ada hujan waktu tu, mungkin berjaya la pembenihan awan yg mereka lakukan.

Tak lama lepas tu baru la stesen IPU dipasang dekat SK Johan Setia ni.

Saya pernah tanya 2 3 orang penduduk Johan Setia yang da 20-30 tahun menetap di situ, kenapa teruk sangat jerebu dekat sini?

Diorang cakap masalah jerebu dekat sini memang macam ni, da tak boleh buat apa da.

Kawan saya cakap dulu masa dia kecik2 kalau jerebu ni seronok, sebab boleh cuti sekolah..

Betul ke keadaan jerebu di Johan Setia Klang 10, 20, 30 tahun lepas memang macam ni?

Saya bukan penduduk asal sini, tapi saya berharap kita semua boleh cari punca sebenar masalah jerebu ni dan laporkan kepada pihak berwajib.

Sampai bila kita nak hidup dalam keadaan sengsara sedangkan ada sesetengah pihak sedang rakus mengaut keuntungan diatas kesengsaraan kita ni?


Manfaat Nutriferon Shaklee


  • Membantu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu rawatan kimoterapi
  • Merangsang pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus, dan kuman
  • Mengurangkan infeksi oleh pesakit Hepatitis B dan C
  • Melindungi tubuh daripada virus, mikrob termasuk flu dan influenza
  • Menggalakkan sistem pertahanan semulajadi tubuh berfungsi dengan baik untuk membunuh bakteria
  • Membantu mengurangkan symptom PMS
  • Mempertingkatkan keseluruhan sistem imun
  • Mengurangkan hipertensi, tahap kolesterol yang tinggi
  • Merupakan interferon semulajadi
Jika berminat untuk mendapatkan set vitamin dan suplimen Shaklee untuk meningkatkan sistem pertahanan semulajadi tubuh sila whatsapp Qiya di talian 012-2668424.

www.wasap.my/60122668424




Ingin jana pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi Qiya sekarang! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan. Dan anda akan dijemput ke group eksklusif di Facebook.
Continue Reading

Kesan Sunburn di Muka Hilang Dengan Set Kulit Cantik Shaklee

Testimoni diri sendiri... alhamdulillah kulit Qiya da nampak ada perubahan... 1 bulan consisten makan Vita-C Plus dan ESP... jerawat kecut sikit, dan yg paling ketara adalah sunburn da mula pudar...


Sustained release vita c plus, vita e complex, esp mixed soy protein, vivix, set kulit cantik, antioksida, anti virus, anti kanser, anti radang, awet muda, rawat kulit sunburn, Shaklee, Qiya Saad,
Lepas 1 tahun consume set kecantikan Shaklee

Ni kesan qiya ambil suplimen Shaklee..

Memang tujuan qiya ambil set kulit cantik ni untuk hilangkan sunburn, alhamdulillah lepas beberapa bulan consume tu sunburn da pudar..

Tapi tiba-tiba bulan 3 - bulan 6 tahun 2019 ni muka qiya terkena jangkitan kulit sebab allergic makan telur rebus.

So qiya ambil set penggalak imun / kuatkan antibodi, combine sekali dgn set kulit cantik, alfalfa, gla complex, dan vivix.


Sustained release vita c plus, vita e complex, esp mixed soy protein, vivix, set kulit cantik, antioksida, anti virus, anti kanser, anti radang, awet muda, rawat kulit sunburn, Shaklee, Qiya Saad, jangkitan kulit, skin infection, fungal infection, jangkitan kulat, nutriferon, garlic complex, carotomax, gla complex, alfalfa complex, set immune booster, penggalak imun, kuatkan antibodi, antibodi lemah, alahan makanan, allergic telur rebus, boiled eggs effects,
Gatal-gatal kulit hilang lepas ambil 1 kotak Nutriferon, 1 botol Garlic Complex, dan 1 botol Carotomax. Qiya teruskan treatment selama 3 bulan ni dengan set kulit cantik (vita-C Plus, Vita-E Complex, ESP), suplimen tambahan GLA Complex, Alfalfa Complex, dan Vivix.


Walaupun belum pulih sepenuhnya tapi qiya happy la dgn perubahan ni, sebab ingat muka qiya da rosak terus, punya la fikir nak kumpul duit banyak-banyak untuk buat laser treatment, tapi sebab da ok boleh la guna duit tu untuk kegunaan lain plak..


Kenapa Qiya makan Vita-Plus dan minum ESP?




- Firstly sebab Qiya kekurangan sumber protein dan vitamin. Ayam memang tak lalu nak makan sebab ianya disuntik hormon yg mana boleh mengakibatkan kulit berjerawat. Ikan laut pun Qiya kurang makan sebab susah nak dapat yg fresh. Daging & seafood? Da lama Qiya stop!. Berat badan da lebih 60kg ni memang kena cut daging semua tu...

Sustained release vita c plus, vita e complex, esp mixed soy protein, vivix, set kulit cantik, antioksida, anti virus, anti kanser, anti radang, awet muda, rawat kulit sunburn, Shaklee, Qiya Saad,
Lepas 1 bulan consume Vita-C Plus + ESP Shaklee

- Selain tu Qiya nak cut pengambilan gula. Alhamdulillah, sebulan konsisten minum #ESP ni breakfast pun Qiya tak minum manis da.

- Yg paling Qiya tak tahan sebab jerawat membiak seluruh kawasan muka mcm cendawan tumbuh lepas hujan. Kat dahi paling teruk, menyampah tengok muka sendiri... rimas sangat2! 

- Sampai ada kawan Qiya tegur kenapa skg da hitam? 😢 dulu putih je... sedih betul dgn perubahan kulit muka akibat salah pakai produk dan takut nak makan supplement. Tapi skg da ok sikit, jerawat da mula kecut, kulit muka pun rasa lebih selesa.


Fakta berkaitan Sustained Release Vita-C Plus Shaklee


Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama sebagai antioksida yang baik. Ia juga memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan secara umumnya, semua yang membentuk tubuh anda.

Tahukah Anda?

Tubuh anda mampu melakukan pelbagai perkara, tetapi ia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C. Oleh itu, anda perlu sentiasa mengambil vitamin C untuk tubuh anda melalui pemakanan harian dan suplemen.

Keistimewaan Shaklee:-


Sustained Release Vita-C Plus adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.


💕 Sustained Release Vita-C Plus 💕

Cara penggunaan: Ambil 1 biji Vita-C setiap hari bersama makanan. .

Apakah kelebihan Sustained Release Vita-C Plus ni? 


- membentuk kolagen
- membaiki simptom pendarahan
- meningkatkan sistem imun
- memerangi kanser
- mencantikkan kulit
- memperbaiki insomnia
- mengekalkan kolestrol sihat

💕ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder with Vanilla Flavour 💕

Cara penggunaan: Campur 28g @ 3 sudu makan ESP dgn 1 gelas susu, jus, air, atau minuman kegemaran uolls. Selain tu boleh campur dgn buah-buah dan blend!

Apakah kelebihan ESP ni?


- memudarkan & menghilangkan parut
- kulit cantik, halus, gebu, dan berseri
- diet yg mengenyangkan
- kawal kolesterol
- payudara anjal
- milkbooster hebat
- memberi tenaga
- membantu masalah kesuburan
- kesihatan jantung & prostat


Selain itu juga, ESP + Vita-C ni boleh dijadikan sebagai MASKER tau... cara-caranya adalah:-

1. patahkan Vita-C kepada 3 bahagian
2. guna 1 bahagian dan simpan 2 bahagian lagi untuk penggunaan yg seterusnya
3. hancurkan sampai jadi serbuk
4. campurkan dgn 1 sudu ESP dan air
5. kacau sebati sehingga jadi paste
6. sapu kat muka dan biarkan selama 15-20 minit
7. bilas dgn air bersih.


Nak cuba Shaklee? Whatsapp Qiya 012-2668424 😊
Continue Reading

Tuesday, 10 September 2019

Sunday, 8 September 2019

Barang-barang Keperluan dan Perkara-perkara yang Perlu dilakukan Sebelum dan Selepas Bersalin

Proses kehamilan, melahirkan, dan berpantang bukanlah sesuatu yang mudah, banyak perkara yang perlu diambil perhatian sama ada ketika hamil, ketika melahirkan ataupun selepas bersalin iaitu selama tempoh berpantang. 

Kesihatan ibu berpantang dan bayi yang baru dilahirkan amat penting. Selain itu perlu diberi perhatian kepada perkara-perkara yang perlu dilakukan dalam tempoh hamil sehingga selepas berpantang dan juga persiapan ibu dan bayi yang bakal lahir seperti pakaian dan sebagainya.

Keperluan ibu ketika hamil / Sebelum bersalin


- Daftar buku pemeriksaan bayi dalam kandungan di klinik kesihatan ibu & anak yang berhampiran seawal usia kandungan
- vitamin B complex, asid folic, dan iron formula


amalan-amalan wanita berpantang, Barang-barang keperluan ibu bersalin, keperluan bayi baru lahir, set berpantang dan menyusu shaklee, set hamil shaklee, suplimen untuk ibu berpantang,


- Keperluan bayi yang akan dilahirkan seperti:-

  1. Kain lampin untuk bedung
  2. Tuala mandi
  3. Baju lengan panjang dan seluar panjang
  4. Baju lengan pendek dan seluar pendek
  5. Barut
  6. Selimut
  7. Mandian top to toe
  8. Bedak
  9. Minyak angin (yuyi, telon)
  10. Pampers
  11. Tilam dan bantal
  12. Kelambu
  13. Buaian
  14. Botol susu
  15. Berus botol susu
  16. Susu formula (in case baby tak menyusu badan)
  17. Tisu basah
  18. Minyak gamat (in case punggung bayi melecet)
  19. Sarung tangan dan stokin
  20. Pelas air panas
  21. Child seat (letak dalam kereta)
  22. Besen mandi 
  23. Hanger penyepit untuk sidai pakaian bayi
  24. Alas getah ( guna waktu cuci najis baby)
  25. Stroller
  26. Rocking chair
- barang-barang keperluan untuk basuh dan tanam uri; untuk basuh uri memerlukan garam dan asam manakala untuk tanam uri pula memerlukan kawasan yang sesuai iaitu jauh dari laluan binatang seperti anjing liar, kain yang sesuai untuk bungkus uri seperti kain lampin, rempah-rempah seperti lada hitam, garam, asam, dan selebihnya boleh tanya mak bidan.


Keperluan Ibu Selepas Bersalin / Ketika Berpantang 


- air daun ubat
- tungku
- bengkung
- bidan bersalin untuk mengurut
- param
- pilis
- minyak angin / losyen herba
- kain batik
- tuala wanita / menstrual pad
- minyak gamat
- biji manjakani
- daun sirih
- jamu
- stokin
- getah rambut untuk ikat sanggul rambut tinggi-tinggi dan ketat supaya tak masuk angin.
- pam susu 
- kobis (letak dekat payudara kalau bengkak susu)
- sikat untuk sikat payudara supaya tak bengkak susu / cairkan susu ibu yang berketul.
- habbatussauda, air bunga mawar untuk bertangas
- periuk tangas (periuk tanah liat)
- makanan ketika berpantang
- vitamin 
- ubat tahan sakit


Amalan-amalan Tradisional Kaum Wanita Ketika Berpantang


- pantang makan dan bersama suami sekurang-kurangnya 44 hari
- berurut dengan bidan bersalin selama 3 ke 7 hari selepas 3 hari bersalin secara normal
- bertungku setiap pagi dan malam untuk kecutkan urat dan rahim
- berbengkung untuk mengecutkan rahim, mempercepatkan proses pengeluaran darah kotor, memperbetul kedudukan tulang belakang, menyokong tulang belakang ketika menyusu bayi, mengempiskan perut yang menggelebeh selepas proses bersalin, mengawal selera makan kerana ruang perut jadi sempit, elak badan masuk angin, dapatkan bentuk badan yang cantik, dan sebagainya.
- mandi air daun-daun herba untuk menyegarkan badan
- bertangas untuk mengeluarkan sisa-sisa darah kotor / nifas serta menaikkan rahim ke tempat asal
- bersalai 
- berparam & berpilis untuk elak sakit kepala, gelap mata, atau meroyan
- memakai stokin setiap masa untuk elak angin masuk dalam badan
- pakai baju tebal / lengan panjang supaya angin tak memasuki pori-pori yang boleh mengakibatkan kesejukan / ketar / menggigil kesejukan, atau lebih tepat disebut sebagai bentan, serta untuk mengelak dari  ibu jari tersepak benda-benda keras yang juga boleh menyebabkan terjadinya bentan, tumpah darah yang boleh mengakibatkan kematian ibu ketika berpantang.

Perkara-perkara yang Perlu di beri Perhatian Lebih Serius Ketika Hamil


- bacaan Hb atau hemoglobin, pastikan bacaan 11 dan keatas

- HB rendah membawa maksud tekanan darah rendah yang boleh mengakibatkan keguguran, tumpah darah, dan kematian ibu sebelum, ketika, atau selepas bersalin

- makan makanan dan suplimen yang boleh naikkan paras hemoglobin, HB ke paras normal seperti iron formula, jambu batu, kerang, sayur bayam, buah tembikai, dan macam-macam lagi, boleh rujuk buku pemeriksaan kehamilan, bertanya nurse dan doktor.

- kawal berat badan supaya tak ada penyakit kencing manis ketika mengandung. Berat badan berlebihan atau obesiti dikalangan wanita hamil boleh menyebabkan bayi dalam kandungan tidak dapat bekalan oksigen yang secukupnya, dan akibatnya bayi dalam kandungan berkemungkinan akan lahir tak cukup bulan atau pra matang, mati dalam kandungan, cacat atau syndrome down.

- untuk kawal berat badan ambil makanan tinggi serat seperti oats, roti wholemeal, beras perang, sayur-sayuran, buah-buahan, dan sebagainya

- Jangan skip makan vitamin yang dibekalkan oleh klinik, kurang iron formula boleh menyebabkan bacaan anemia iaitu keadaan dimana bacaan HB menjadi low, berasa pening- pening dan lesu, manakala kekurangan pengambilan folic acid akan menyebabkan kecacatan tulang bayi terutama tulang belakang

- ambil vitamin C dan elakkan mengambil minuman berkafien seperti kopi, teh, milo 2 jam sebelum dan selepas mengambil vitamin. Vitamin C penting untuk badan menyerap nutrisi daripada vitamin B complex, asid folic, dan iron formula yang dibekalkan oleh klinik khusus untuk ibu mengandung. Vitamin B Complex penting untuk elak pelbagai tekanan yang dihadapi oleh ibu hamil.

- Ibu hamil kerap mengalami masalah kekejangan otot kaki atau tarik urat / tarik mengkarung, masalah sembelit, dan masalah susah tidur malam atau insomnia. Perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah ambil pil kalsium untuk mengurangkan gejala-gejala tersebut.


Set Hamil Shaklee


Set hamil shaklee, pregnancy supplement, makanan tambahan untuk wanita mengandung, vitalea iron formula, zat besi, vitamin ibu mengandung, vitamin b complex, asid folic, vitamin c, sustained release vita c plus, esp mixed soy protein, susu soya, ostematrix, kalsium, calcium, elak betis kejang, tarik urat, tarik mengkarung, omega guard, minyak ikan, fish oil, kurangkan berat badan, obesiti dan kencing manis dikalangan ibu hamil, anemia, hb low, tekanan darah rendah, kurang kalsium penyebab insomnia, susah nak tidur malam, sembelit, bayi pramatang, bayi cacat tulang belakang, bayi lahir tak cukup umur, tumpah darah, gila meroyan, ibu mati ketika bersalin, keguguran kandungan,

  • Vita-Lea Iron Formula (Zat Besi)
  • Sustained Release Vita-C Plus 
  • ESP Mixed Soy Protein
  • OmegaGuard (Minyak ikan)
  • B-Complex dengan Asid Folic
  • OsteMatrix (Kalsium)


Set Menyusu Shaklee



Set menyusu shaklee, esp mixed soy protein, susu soya, kurangkan kolesterol, turunkan berat badan, sumber protein, milk booster, penggalak susu ibu, vitamin b complex, folic acid, kurangkan tekanan ibu stress kepenatan, gila meroyan dalam pantang, tumpah darah, bentan bersalin, vitalea iron formula zat besi, tambah darah, anemia, tekanan darah rendah, hb low, alfalfa complex, detoks, buang toksin, nyah toksin, toksik, buang racun dalam badan, vitamin c, sustained release vita c plus, SR vita c plus, sembuhkan luka bersalin, merangsang kolagen, kesihatan kulit gigi gusi mata, elak rambut gugur, gusi berdarah, luka bersalin, kuatkan antibodi, imun sistem, demam ketika berpantang, bentan bersalin, ibu pantang bersalin demam menggigil kesejukan, ostematrix, pil kalsium, tulang dan gigi kuat, kurangkan sembelit, insomnia, susah tidur malam, lecithin, singkirkan lemak, pecahkan lemak, turun kurang berat badan, cara untuk kurus lepas melahirkan anak,

  • Alfalfa Complex
  • Vita-Lea Iron Formula (Zat Besi)
  • Sustained Release Vita-C Plus
  • ESP Mixed Soy Protein
  • Lecithin
  • B-Complex with Folic Acid
  • OsteMatrix (Kalsium)





Untuk maklumat lanjut mengenai set hamil dan set menyusu Shaklee sila whatsapp qiya ditalian 012-2668424 atau kalau nak order sendiri sila order melalui LINK ini.


🌹 Qiya Saad 🌹
💊 Pengedar Sah Shaklee
🛍 COD Shah Alam, Klang, dan sekitar Lembah Klang
🚚 Poslaju seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak
📲 +6012 2668424
Continue Reading

Saturday, 7 September 2019

Kulit Muka Rosak Akibat Jangkitan Kulat disebabkan oleh Alahan Makanan

Kulit muka qiya mula rosak akibat jangkitan  fungal yg berpunca dari alahan makanan.

Dari Mac 2019 lagi da perasan kulit muka kering bertompok-tompok certain area, obviously pipi kiri dengan kelopak mata kiri. Masa tu sapu pelembap je, ingat kulit kering biasa-biasa je. Sampai la tengah bulan puasa (May 2019) infection tu da merebak ke leher, tengkuk, badan, dan tangan. Rupa dia macam ringworm.


Skin infection, jangkitan kulit, ringworm, kulit gatal, nutriferon, set immune booster shaklee, food allergic, alahan makanan, vita c plus, vita e complex, antifungal,


Masa tu qiya tengah jalankan routine fitness, memang betul-betul diet eatclean dekat 1 bulan (May - Jun 2019). 

Normally menu diet qiya setiap hari adalah telur rebus, tuna, sayur broccoli, carrot, salad, lemon, roti wholemeal, barli, oat, biji selasih, greentea, esp, vivix, alfalfa, kopi tanpa gula, dan banyak lagi.


Skin infection, jangkitan kulit, ringworm, kulit gatal, nutriferon, set immune booster shaklee, food allergic, alahan makanan, vita c plus, vita e complex, antifungal,


2 minggu diet eatclean + workouts + yoga berat qiya turun dari 64kg ke 58 kg. Seronok sangat masa tu tau.. tapi ada 1 hari tu, 4 5 hari sblm raya qiya buka puasa dekat alfateh steamboat kg jawa, makan seafood banyak, terus muka gatal-gatal, jadi merah-merah dan kering semula.

Oh ye, masa tu qiya tengah on antibiotik, kena complete 10 hari, dan kena sapu cream steroid antifungal, kulit makin teruk sapu krim tu, kulit muka qiya jadi terhakis.

Lepas makan seafood tu, 2 hari kemudian antibiotik qiya habis, qiya tak continue sebab tak nak bergantung dgn antibiotik je. Masa tu kulit qiya jadi gatal semula, naik tompok-tompok merah semula dekat kawasan yang da kering lepas makan antibiotik.

Qiya fikir mesti seafood ni yang menyebabkan allergic sebab dulu tahun 2013 memang qiya pernah allergic seafood, naik bintik-bintik, badan jadi lemah, tak bermaya dan rasa nak baring dan nak tidur je, da la masa tu qiya tengah final exam dekat uitm shah alam, sem 4 ke sem 5 entah tak berapa ingat da, terlantar jela masa tu mengharapkan ubat tahan sakit. simpton dia macam demam denggi, jadi demam menggigil. Sampai terpaksa minta tolong housemate qiya belikan ketam buat sup sebab qiya ingat qiya kena demam denggi. Lepas pada tu 6 bulan qiya langsung tak makan seafood sampai qiya rasa berani nak cuba makan semula seafood, alhamdulillah tak alergik seafood da lepas 6 bulan tu.

Macam-macam jenis makanan yang boleh bagi alahan ni rupanya, qiya pun tak sangka qiya ni ada alahan makanan sebab dari kecil lagi qiya makan je semua benda, tolak batu dengan kayu la hihi..

Bila kulit qiya rosak balik lepas makan seafood kat alfateh steamboat tu qiya terpaksa pergi lagi klinik utk jumpa doktor sebab doktor cakap kalau tak ok datang balik, kikis kulit muka yg terkena infection tu utk test dekat makmal. Masa pergi klinik 2nd time tu tak test pun sample kulit qiya sebab doktor kata still baru lagi infection ni. Dan doktor cakap cuba monitor makanan yg qiya makan sama ada seafood, telur, atau kacang mana satu yg bagi effect kat kulit qiya, dan doktor bagi qiya ubat antibiotik dan cream antifungal lagi cuma dose je dinaikkan. Masa tu qiya da tak sanggup nak sapu cream antibiotik tu sebab kulit makin rosak. 

Qiya da give up sangat sebenarnya sebab rasa teruk sangat kulit muka qiya macam kena simbah asid, seriously. 

Then qiya decided utk cuba Shaklee. Tapi Shaklee ni kiranya pilihan terakhir sebab harga Shaklee bagi qiya agak mahal, almost RM1000 qiya beli semua suplimen shaklee yang qiya makan ni, tapi qiya terpaksa jugak ambil shaklee sebab walau macam mana pun kena ikhtiar jugak untuk rawat kulit muka qiya. Alhamdulillah la shaklee sesuai dengan qiya.

Antara set yang qiya ambil adalah set immune booster, set kulit cantik, dan antioksidan.


Set immune booster shaklee


- Garlic Complex
- Carotomax


Set kulit cantik shaklee


- Vita C Plus
- Vita E Complex
- ESP 

Antioksidan shaklee


- Vivix

Suplimen Tambahan


- GLA Complex
- Alfalfa Complex


Da 3 bulan lebih qiya amalkan semua suplimen shaklee untuk rawat kulit dan kuatkan antibodi, syukur alhamdulillah kulit qiya makin pulih, tak ada gatal-gatal lagi da. 

Korang kalau ada masalah yang sama macam qiya, qiya suggest korang cuba set immune booster yang qiya ambil ni. Kalau nak tanya apa-apa whatsapp je qiya ye.. 👉 012-2668424.


www.wasap.my/60122668424




Ingin jana pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar menjadi ahli Shaklee? Hubungi Qiya sekarang! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan lumayan. Dan anda akan dijemput ke group eksklusif di Facebook.
Continue Reading