Sunday, 23 February 2020

AFIQ EZANY - Sakit Mata #1

2 minggu da budak afiq ni on off sakit mata.


Afiq ezany, qiya beauty, qiya Saad, eye infection, jangkitan mata, HTAR, pakar mata, mata merah berair, mata gatal, allergic sabun shampoo, alahan, sakit mata, Opthal specialist, eye imflammation, hospital Klang, tunku ampuan rahimah, klinik harian,


Seminggu qiya bagi dia makan ubat gatal dgn ubat titis mata dari klinik my care tapi ok sekejap je pastu jadi balik merah2 kat mata dia mostly belah kiri.


Afiq ezany, qiya beauty, qiya Saad, eye infection, jangkitan mata, HTAR, pakar mata, mata merah berair, mata gatal, allergic sabun shampoo, alahan, sakit mata, Opthal specialist, eye imflammation, hospital Klang, tunku ampuan rahimah, klinik harian, mata bengkak,


Hari ni qiya bawa dia pergi klinik kesihatan Bandar Botanik plak, risau jugak takut terkena infection yg serius, tengok apa suggestion doktor sama ada kena refer pakar mata ke tak sebab afiq ni lepas dia operation hernia (angin pasang) dulu memang dia kuat tengok henfon, tengok youtube, sebab tak nak dia banyak bergerak sementara luka dan jahitan tu belum sembuh..

Bulan Feb ni boleh kira berapa kali je dia pergi sekolah, boleh kata dia banyak belajar kat rumah je sekarang ni.

Sebagai ibu, qiya memang risau sangat kalau kesihatan anak2 terjejas lagi2 2 orang anak qiya memang ada lelah yg teruk. Anak qiya yg first, Adam memang ada asma dari umur dia 1 tahun lebih, bila dah ok asma jadi eczema plak hujung tahun lepas dan da recover pun dlm sebulan tu, tapi asma dia jadi balik cuma tak teruk sangat sampai kena ambil nab. Last sedut gas nab tu April 2019.

Afiq plak start musim influenza ILI baru2 ni kesihatan dia terjejas semula, kena ambil nabulizer baru2 ni.. padahal lepas qiya konsisten bagi dia omega guard lebih kurang 3 bulan asma dia da tak attack lagi since Oktober 2018 hingga Jan 2020. 

Bila da jumpa doktor tadi (24/2/2020), doktor bagi surat refer ke pakar Opthal HTAR sebab doktor kata biasanya sakit mata ni akan sembuh sepenuhnya dalam masa 1 minggu je. Bila da berlarutan sampai 2 minggu walaupun on off still kena refer specialist untuk dapatkan tarikh temujanji dan untuk tentukan sama ada perlukan rawatan lanjut ke tak.
Continue Reading