Saturday, 29 December 2018

Manfaat Collagen Powder Shaklee dan Testimoni

Apakah Kolagen?

Kolagen adalah sejenis protein yang banyak terdapat pada haiwan vertebrata atau haiwan bertulang belakang seperti ikan, amfibia, reptilia, burung, dan mamalia termasuk manusia.

Jaringan kolagen merupakan struktur asas dalam kulit, tendon, tulang, membran dan tisu penghubung haiwan-haiwan tersebut. 1/3 daripada tubuh badan manusia sendiri adalah kolagen.

Sumber-sumber Kolagen Komersial


Adakah anda tahu kolagen yang banyak terdapat di pasaran dihasilkan daripada sumber apa?

Kebiasaannya kolagen komersial ini diproses daripada 3 sumber utama iaitu:


1. Ikan

  • Kolagen ikan atau juga dikenali sebagai kolagen marin diekstrak daripada ikan laut sejuk dan kebiasaannya ikan salmon dan ikan merah
  • Pada tahun 2011, kolagen daripada ikan tilapia telah ditemui oleh seorang penyelidik daripada Universiti Putra Malaysia
  • Kolagen marin adalah 1.5 kali lebih mudah diserap oleh tubuh berbanding kolagen bersumberkan lembu atau babi.

2. Lembu

  • Kolagen diekstrak daripada tulang, kulit, dan otot haiwan ini.

3. Khinzir / Babi


  • Kolagen diekstrak daripada tulang, kulit, dan otot haiwan ini.

Produk Kolagen di Pasaran Malaysia

Pada asasnya, khasiat kolagen diaplikasikan dalam industri makanan, industri perubatan, industri kesihatan, dan industri kosmetik.

Pengambilan kolagen oleh rakyat Malaysia kini semakin meningkat dengan kesedaran tentang kebaikan khasiat kolagen terutamanya daripada sudut kecantikan kulit. Produk mengandungi kolagen juga dikenali sebagai produk antipenuaan kerana fungsi kolagen diaplikasikan untuk menggantikan kolagen yang hilang pada tubuh.

Kesan Penggunaan Kolagen berbeza bergantung kepada:
  • Kandungan jumlah molekul kolagen
  • Jenis kolagen
  • Kadar penyerapan oleh sistem tubuh

Menjadi tanggungjawab pengguna untuk mengetahui sumber kolagen yang terkandung didalam produk yang diambil.

Bagi pengguna beragama Islam, perkara ini sangat penting kerana sumber babi sama sekali dilarang penggunaannya kerana dikategorikan sebagai najis berat. Manakala bagi kolagen bersumberkan lembu, ia perlulah diperoleh daripada lembu yang disembelih mengikut hukum syarak.

Selain itu, kolagen yang diekstrak daripada lembu dan ikan juga perlu dipastikan tiada campuran bahan-bahan yang meragukan status halalnya semasa pemprosesan.

Siapa Yang Perlukan Kolagen?


Golongan di bawah adalah mereka yang ada simptom kehilangan kolagen dan memerlukan kolagen untuk meningkatkan kualiti hidup dan kesihatan mereka:

1. Rambut kering & bercabang

2. Pori-pori besar, jeragat hitam dan bintik-bintik pada kulit

3. Tulang mereput dan risiko osteoporosis

4. Kulit & otot kendur dan hilang keanjalan

5. Sakit sendi terutama lutut

6. Kulit berkedut

7. Penglihatan kabur dan mata panda (eyebag & hitam keliling mata)

8. Sakit gusi atau gigi luruh

9. Payudara melayut dan kurang pejal

10. Kuku rapuh dan mudah pecah/patah


Collagen Powder Shaklee



Manfaat Collagen Powder Shaklee



Kolagen, collagen powder shaklee, testimoni, antipenuaan, awet muda, kulit kendur, payudara kendur, jerawat, jeragat, pigmentasi, sumber kolagen, kesan penggunaan kolagen, manfaat kolagen,



Antara manfaat kolagen adalah untuk:-

1. Anti penuaan
- Mengecilkan liang pori-pori yg kelihatan.
- Menghilangkan kedutan dan garis-garis halus.

2. Kembalikan keanjalan 
- Menjadikan kulit lebih tegang, anjal, dan lembut.

3. Melembap
- Melembapkan kulit bagi mengurangkan rasa kering dan gatal pada muka.

4. Mencerah
- Mengurangkan pigmentasi, jeragat, dan kulit tidak sekata.

5. Menegang
- Membantu menegang dan menganjalkan payudara.

6. Menyubur
-  Menjadikan rambut lebih sihat, tidak mudah gugur dan bercabang, tebal dan bersinar.

7. Meningkatkan pergerakan
- Menyokong kesihatan sendi dan kekuatan tulang.


Testimoni Collagen Powder Shaklee



Kolagen, collagen powder shaklee, testimoni, antipenuaan, awet muda, kulit kendur, payudara kendur, jerawat, jeragat, pigmentasi, sumber kolagen, kesan penggunaan kolagen, manfaat kolagen,


Kolagen, collagen powder shaklee, testimoni, antipenuaan, awet muda, kulit kendur, payudara kendur, jerawat, jeragat, pigmentasi, sumber kolagen, kesan penggunaan kolagen, manfaat kolagen,


Kolagen, collagen powder shaklee, testimoni, antipenuaan, awet muda, kulit kendur, payudara kendur, jerawat, jeragat, pigmentasi, sumber kolagen, kesan penggunaan kolagen, manfaat kolagen,


Kolagen, collagen powder shaklee, testimoni, antipenuaan, awet muda, kulit kendur, payudara kendur, jerawat, jeragat, pigmentasi, sumber kolagen, kesan penggunaan kolagen, manfaat kolagen,


Kolagen, collagen powder shaklee, testimoni, antipenuaan, awet muda, kulit kendur, payudara kendur, jerawat, jeragat, pigmentasi, sumber kolagen, kesan penggunaan kolagen, manfaat kolagen,


Kolagen, collagen powder shaklee, testimoni, antipenuaan, awet muda, kulit kendur, payudara kendur, jerawat, jeragat, pigmentasi, sumber kolagen, kesan penggunaan kolagen, manfaat kolagen,


Kolagen, collagen powder shaklee, testimoni, antipenuaan, awet muda, kulit kendur, payudara kendur, jerawat, jeragat, pigmentasi, sumber kolagen, kesan penggunaan kolagen, manfaat kolagen,


Kolagen, collagen powder shaklee, testimoni, antipenuaan, awet muda, kulit kendur, payudara kendur, jerawat, jeragat, pigmentasi, sumber kolagen, kesan penggunaan kolagen, manfaat kolagen,


Kolagen, collagen powder shaklee, testimoni, antipenuaan, awet muda, kulit kendur, payudara kendur, jerawat, jeragat, pigmentasi, sumber kolagen, kesan penggunaan kolagen, manfaat kolagen,


Kalau ada yg nak order Collagen Powder Shaklee ni whatsapp je Qiya ye 😊

Qiya Saad,
πŸ“² +6012 2668424
Continue Reading

Monday, 24 December 2018

Year End Sale Shaklee 26 & 27 Dec 2018

Hai korang...

Jangan tak percaya, Shaklee pun ada YEAR END SALE tau..

Tapi 2 hari je, 26 & 27 Dec 2018 ni.


Shaklee promo, shaklee murah, year end sale, suplimen, herblax, alfalfa complex, youth skincare, DTX complex, lecithin, collagen powder,


Apa yg best kali ni?

Yg bestnya ada 8 item twin pack SALE kesemuanya!

Dan korang boleh JIMAT 10% 😍

Jom Qiya cerita sikit kelebihan semua suplimen dekat bawah nie.

Kebanyakkan supplements sale adalah dari SET Detox memandangkan Hari Perayaan ni mungkin ada antara kita yang plan jalan-jalan sambil makan-makan kan..haa..elok lar grab set untuk detox balik apa yang dimakan tue yer..

Nak tampil jelita dan kurus di tahun baru tak?

Jom check supplements kat bawah nie..

LECITHIN


- Lemak sihat yang kita semua perlukan untuk badan kita
- Lecithin ni dapat membantu menguraikan lemak untuk jadi molekul-molekul yang lebih kecil and dapat dihadam dengan baik. - Lemak yang tak dihadam betul-betul akan melekat kat dinding-dinding salur darah kita, bahaya!
- And lecithin ni jugak dapat bantu ibu-ibu yang bengkak susu tau! Sebab lechitin membantu menguraikan gumpalan susu yang tersumbat dekat breast kita..baby pon lebih selesa menyusu bila proses penyusuan itu berjalan dengan lancar

ALFALFA


- Afalfa ni sebenarnya kita panggil “king of all foods” tau. 
- Sebab akar pokok alfafa ni dia dapat masuk sampai 6meter ke dalam tanah. So akar dia dapat serap banyak nutrients dari tanah tu.
- Tumbuhan ini membekalkan lebih 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, klorofil, bioflavonoid, mineral surih dan vitamin.
Sangat bagus untuk detox!
- Selain bagus untuk detox, alfalfa juga sangat bagus untuk memperbanyakkan susu badan ataupun milkbooster.


Shaklee promo, shaklee murah, year end sale, suplimen, herblax, alfalfa complex, youth skincare, DTX complex, lecithin, collagen powder,


HERBLAX


- Pelega pada masalah sembelit! And sangat membantu siapa yang perut buncit tau.
- Campuran proprietari Herb-Lax™ ni termasuklah daun senna, yang memang digunakan secara tradisional sebagai laksatif semula jadi.
- Merangsang pergerakan usus untuk melancarkan proses perkumuhan semula jadi tubuh.
- Kalau takut berulang ke toilet banyak kali, jangan ambil herb lax ini setiap hari ok! Selang selikan..hasilnya pasti memuaskan.

DTX COMPLEX


- Sangat bagus untuk kesihatan hati!
- DTX® Complex ni diformulasi khas dengan ekstrak biji milk thistle, cendawan reishi, schizandra chinensis, dandelion, kunyit dan artichoke yang dapat melindungi dan merangsang fungsi tubuh untuk mengekalkan hati yang sihat.
- DTX membuang toxin yang berkumpul di hati untuk kesihatan maksima. Bila hati bersih, kesihatan bertambah baik dan tak ada la cepat penat kan

So..ini lar yang anda perlukan apabila anda membuat keputusan untuk memulakan aktiviti detox anda.

Detox lemak = Lechitin
Detox seluruh badan = Alfalfa Complex
Detox usus = Herb Lax
Detox hati = DTX Complex


Shaklee promo, shaklee murah, year end sale, suplimen, herblax, alfalfa complex, youth skincare, DTX complex, lecithin, collagen powder,


Selain daripada Set Detox, untuk 2 hari ini kami beri juga Diskaun 10% untuk set kecantikan tau.

Anda boleh pilih untuk memiliki ;

1. Youth Moisturizer + Youth Serum 


- Merawat kulit muka daripada dalam dan mencantikkan kulit muka daripada cela jerawat, kedutan halus, pigmentasi dan parut.

2. Youth Serum+ Youth Night Cream


- Melembapkan kulit muka pada waktu serta Merawat kulit muka ketika kita tidur dan pastinya kita akan bangun dengan kulit muka yang SANGAT FLAWLESS

3. Twinpack Collagen 


- yang terbukti berkesan memudarkan parut jerawat, rasa ikan yang sangat maksima dan memudahkan kita untuk menelan. Kesan positif yang dapat didapati seawal 3 sachet penggunaan.


Shaklee promo, shaklee murah, year end sale, suplimen, herblax, alfalfa complex, youth skincare, DTX complex, lecithin, collagen powder,


Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan set Detox dan Set Kecantikan ini pada harga yang super murah sebagai persediaan memasuki tahun baru 2019.

Kalau nak order whatsapp je Qiya ye.. 012-2668424
Continue Reading

VIVIX TERBAIK UNTUK MASALAH RESDUNG


Vivix untuk masalah resdung, sinus, gatal hidung, antioksidan, vivix murah, shaklee,


TANDA TANDA masalah RESDUNG:-

- Hidung tersumbat
- Lendir daripada hidung dan tekak
- Muka berasa sakit dan berat terutamanya pada bahagian antara mata
- Sakit tekak berpanjangan dan berulang-ulang
- Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan akibat gejala di atas
- Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung dan sebagainya.


PUNCA RESDUNG:-

- Susunan tulang dalaman hidung yang sempit
- Hidung bengkok
Mandi dan terjun di dalam air yang kotor
- Jangkitan gigi atas
- Ketumbuhan di dalam hidung
- Objek dimasukkan ke dalam hidung, contohnya putik kapas, dan kertas
- Tisu belakang hidung yang bengkak terutamanya kanak-kanak.


KOMPLIKASI RESDUNG:-

- Jangkitan nanah di sekeliling kawasan mata
- Jangkitan otak (meningitis)
- Sakit tekak yang kronik
- Jangkitan tulang muka
- Memburukkan keadaan lelah
- Berdengkur yang kronik
- Jangkitan telinga dan tonsil, terutamanya kanak-kanak
- Alahan hidung atau hidung sensitif
- Selesema biasa yang melarat


VIVIX ADALAH IKHTIAR TERBAIK UNTUK MASALAH RESDUNG

VIVIX sangat pekat dengan kandungan antioksidan untuk:-

- melawan keradangan
- melawan alahan
- meningkatkan fungsi sel badan
- meningkatkan ketahanan tubuh melawan penyakit 
- serta menyokong kesihatan menyeluruh.


Vivix untuk masalah resdung, sinus, gatal hidung, antioksidan, vivix murah, shaklee,


Dan kebetulan pula Vivix tengah ada promo sekarang ni tau, beli 2 botol Vivix anda dapat:-

- Jimat 10% 
- cashback 5%
- Percuma keahlian
- Percuma penghantaran
- Percuma Cooler bag


Cepat grab tau, sementara ada stock 😊

Kalau nak order whatsapp je Qiya ye.. 012-2668424
Continue Reading

Sunday, 9 December 2018

Manfaat Sustained Release Vita-C Plus Shaklee dan Testimoni

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Korang tau tak kenapa Qiya ambil vitamin C setiap hari?

Jom Qiya share apa keistimewaan dan kebaikan yang kita akan perolehi daripada Sustained Release Vita-C Plus Shaklee ni.

Apakah Vitamin C?


Vitamin C ni adalah vitamin jenis yg larut air dan fungsi utama adalah sebagai antioksidan. 

Ianya penting untuk kesihatan gigi, gusi, tulang dan kesihatan tubuh badan kita. 

Vitamin C sangat penting kepada tubuh tapi tubuh kita tak dapat nak hasilkan sendiri vitamin C.

Jadi, kita perlu mengambilnya dari sumber makanan harian dan juga suplemen.


Keistimewaan Vitamin C Plus Shaklee

Vitamin C semulajadi yang diekstrak dari jagung.


Manfaat Sustained Release Vita-C Plus Shaklee dan Testimoni, vitamin C,


Sistem pelepasan berperingkat - melepaskan 500mg vitamin C dalam masa 5 jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dalam badan & mengurangkan pembaziran.


Manfaat Sustained Release Vita-C Plus Shaklee dan Testimoni, vitamin C,


Mengandungi 120mg Bioflavonoid yang akan membantu meningkatkan keberkesanan vitamin C, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.


Manfaat Sustained Release Vita-C Plus Shaklee dan Testimoni, vitamin C,


Setiap tablet Vita C Plus mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah oren termasuk kulit.

Ujian klinikal membuktikan pengambilan vitamin C dalam 2 tablet dalam jarak masa 5 jam mampu kekal dalam plasma darah kita selama 24 jam.


Kebaikan Vitamin C Shaklee


Banyak kebaikan Sustained Release Vita-C Plus Shaklee ni, kerana:-

1- Vitamin C baik untuk kulit

-Merangsang pembentukan kolagen dalam badan dengan mengekalkan enzim aktif yang terlibat dalam penghasilan kolagen.
-Melindungi kolagen daripada kerosakan oksidatif.
- Mengurangkan kerosakan akibat cahaya matahari.
- Mencerahkan kulit secara sekata.
- Memperbaiki kulit yang berjerawat.
- Mencegah / mengurangkan pigmentasi penyebab utama jeragat.
- Pemulihan luka, melecur dan ulser.
- Berfungsi sebagai agen anti-radang.


2- Vitamin C untuk kesihatan

- Meningkatkan sistem imun - membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi, bantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman.
- Mengurangkan insomnia.
- Meningkatkan tenaga dan mencegah keletihan.
- Menghasilkan bahan pemancar saraf (neurotransmitter).
- Mencegah penyakit buta akibat katarak.
- Mencegah batu karang pundi hempedu.
- Menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah.
- Menghindar arteriosclerosis.
- Mengekalkan kapilari darah yang sihat. 
- Mengekalkan kolesterol & tekanan darah yang sihat.
- Mengurangkan stress & masalah berkaitan mental.
- Mengurangkan resdung seperti bersin.

3- Vitamin C untuk perangi kanser

- meningkatkan interferon semulajadi tubuh untuk merangsang pengeluaran T-cells melawan kanser, membuang kimia berbahaya & menghapus radikal bebas.

4- Vitamin C baik untuk Gout

- mengurangkan risiko penyakit gout
- menurunkan paras asid urik

Banyak kan manfaat vitamin C Shaklee ni?

Sebab tu qiya suka share dgn awak-awak semua 😘

Tanda badan kurang vitamin C

  • Mudah selsema
  • Mudah bersin
  • Mudah deman
  • Kulit kasar
  • Mudah stress
  • Wajah nampak tua dari usia 
  • Anemia
  • Penyakit skurvi
  • Luka lambat sembuh
  • Kolagen makin kurang
  • Gusi berdarah, bengkak
  • Rambut kering, bercabang
  • Hidung berdarah
  • Badan bengkak, sakit sendi
  • Kedutan, garis halus dan bintik usia 

Makanan yang mengandungi Vitamin C

  • Oren
  • Kiwi
  • Betik
  • Strawberi
  • Cili merah
  • Guava
  • Brokoli
  • Nanas
  • Anggur
  • Mangga
  • Sawi
  • Tomato
  • Beri 
  • Bayam

Testimoni Sustained Release Vita-C Plus Shaklee


Manfaat Sustained Release Vita-C Plus Shaklee dan Testimoni, vitamin C,


Manfaat Sustained Release Vita-C Plus Shaklee dan Testimoni, vitamin C,


Manfaat Sustained Release Vita-C Plus Shaklee dan Testimoni, vitamin C,


Manfaat Sustained Release Vita-C Plus Shaklee dan Testimoni, vitamin C,


Manfaat Sustained Release Vita-C Plus Shaklee dan Testimoni, vitamin C,


Kalau ada yg nak order Vita-C Plus Shaklee ni whatsapp je Qiya ye 😊

Qiya Saad,
πŸ“² +6012 2668424
Continue Reading

Saturday, 1 December 2018

Segmen 24 Jam Bloglist #31 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Januari, Februari dan Mac 2019 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 1 Disember 2018, iaitu tepat jam 10.00 pagi sehingga hari esok, 10.00 pagi 2 Disember 2018. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #31 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2018.

** jom support Mia Liana....
Continue Reading

Friday, 30 November 2018

Promosi Shaklee December 2018

Hai korang, mesti ada yg tak sabar-sabar menunggu Promosi Shaklee untuk Disember 2018 ni kan?

Qiya pun tak sabar-sabar jugak nak bagitau korang ni 😊

For this December, ada 3 promosi, dan semuanya berbaloi sangat-sangat tau!

Jom kita tengok apa yang Shaklee offer sepanjang Disember 2018 ni.


1. YOUTH Skincare Renew and Maintain Set - RM1,262.50

Promosi Shaklee December 2018, Youth skincare,


- Luminous Gel Oil Cleanser (125ml)
- Perfecting Skin Toner (177ml)
- Youth Activating Serum (30ml)
- Age Defense Moisturizer - SPF 50 (50ml)
- Advanced Renewal Night Cream - Light/Rich (50ml)

🌹PERCUMA Radiance C & E bernilai RM412.50
🌹 PERCUMA keahlian bernilai RM65
🌹 PERCUMA penghantaran bernilai RM10
🌹 Dapat Cash RM46

2. YOUTH Skincare Starter Set - RM850.00


Promosi Shaklee December 2018, Youth skincare,


- Luminous Gel Oil Cleanser (125ml)
- Perfecting Skin Toner (177ml)
- Age Defense Moisturizer - SPF 50 (50ml)
- Advanced Renewal Night Cream - Light/Rich (50ml)

🌹 Free YOUTH Magnifying Mirror (Large)
🌹 Free Delivery bernilai RM10


3. Take Your Vitamins Pill Box + Sticker


Promosi Shaklee December 2018, vitamin, pill box,


- RM3.00 (berharga RM19.80) dengan setiap pembelian produk Shaklee bernilai 200UV dalam 1 resit.

πŸ› Semua promosi sah dari 1-31 December 2018, selagi stok masih ada.

Nak order Shaklee? 😊

Whatsapp Qiya cepat-cepat ye...

🌹 Qiya Saad 🌹
πŸ’Š Pengedar Sah Shaklee
πŸ› COD Shah Alam, Klang, dan sekitar Lembah Klang
🚚 Poslaju seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak
Continue Reading

Monday, 26 November 2018

40 Juta Penghidap Diabetes Tidak Akan Dapat Insulin pada 2030

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Qiya baru je baca artikel ni daripada portal Astro Awani yang disiarkan hari ni (26 Nov 2018). Makin membimbangkan tahap kesihatan masyarakat dunia pada masa kini.

Artikel ni memetik tentang kajian daripada sekumpulan penyelidik dari University Standford, Amerika Syarikat membuat ramalan seramai 40 juta orang penghidap diabetes di seluruh dunia tak akan dapat bekalan insulin menjelang tahun 2030 nanti.

Dah tu kalau tak dapat bekalan insulin macam mana plak pesakit diabetes ni nak teruskan kehidupan?

Setahu Qiya pesakit diabetes ni juga menghidap penyakit kencing manis yang mana pankreas diorang tak dapat hasilkan insulin dalam badan secara semulajadi dan kehidupan mereka bergantung pada insulin yang mereka suntik menggunakan jarum suntikan.

Kalau tak dapat injection insulan badan diorang jadi lemah, terketar-ketar, dan tak bermaya. Ni apa yang Qiya faham daripada pembacaan Qiya sebelum ni. Kalau salah fakta ni tolong betul kan ye...


Vivix, Shaklee, antioksidan, antipenuaan, rahsia awet muda, rahsia kulit cantik, cara mencegah kanser, cara sembuhkan luka pembedahan, cara sembuhkan luka selepas bersalin, testimoni Vivix, diabetes, kencing manis,


Data yang diperoleh daripada Persekutuan Diabetes Antarabangsa menunjukkan pesakit diabetes Jenis 2 akan meningkat daripada 406 juta orang pada 2018 kepada 511 juta orang pada tahun 2030 nanti. Peningkatan sebanyak 25.86% dalam tempoh 12 tahun, banyak tu.

Apakah yang dimaksudkan dengan diabetes Jenis 2 tu?


Menurut portal myhealth.gov, diabetes adalah salah satu keadaan di mana tahap gula di dalam darah anda adalah tinggi dari normal. Ia adalah satu daripada faktor utama untuk mendapat sakit jantung atau angin ahmar.

Diabetes berlaku apabila pankeas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita. Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, di mana ia akan digunakan untuk membekalkan tenaga.

Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh di bawa ke dalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat.

Ia akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk tenaga dan juga ini akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.

2 Jenis Diabetes

Diabetes Jenis 1 

Diabetes atau Insulin Dependent Diabetes Mellitus (bergantung pada Insulin)
  • Biasanya berlaku pada kanak-kanak dan remaja
  • Biasanya tidak dapat menghasilkan insulin

Diabetes Jenis 2

Diabetes atau Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus (tidak bergantung pada insulin)
  • Jenis paling biasa ditemui dan lebih daripada 90% penghidap diabetes adalah penghidap jenis ini.
  • Selalunya pada orang yang berumur dan berat badan berlebihan.
Bagaimanapun, terdapat satu lagi jenis kumpulan individu yang berada di sempadan tahap gula yang tinggi, yang dikenali sebagai Impaired Glucose Tolerance atau kumpulan IGT.

Berbalik kepada data Persekutuan Diabetes Antarabangsa tersebut, daripada 511 juta orang itu, 79 juta memerlukan rawatan insulin dan yang menyedihkan, cuma 38 juta orang je akan dapat insulin tersebut.

Menurut ketua penyelidikan Dr Sanjay Gupta, kes diabetes jenis 2 meningkat untuk 12 tahun mendatang kerana faktor penuaan, urbanisasi dan perubahan gaya pemakanan dan aktiviti fizikal.

Di Malaysia pula, kadar penghidap kencing manis antara yang tertinggi di Asia dengan anggaran 3.6 juta orang dan akan meningkat kepada 4.5 juta orang menjelang 2020.

Dan yang lebih membimbangkan adalah bilangan penghidap diabetes yang berusia antara 18 dan 35 tahun meningkat sebanyak 300% sejak 15 tahun lalu.

Menurut Pengerusi Eksekutif Institut Diabetes kebangsaan (NADI), Datuk Dr Mustaffa Embong, hampir separuh daripada rakyat Malaysia tidak sedar mereka menghidap diabetes.

Kebanyakan diabetes Jenis 2 langsung tidak menunjukkan sebarang gejala, sehingga mereka terkena serangan jantung, strok, buah pinggang bermasalah, menjadi buta dan terpaksa dilakukan amputasi.

Kementerian kesihatan menyarankan masyarakat mengambil langkah awal untuk mendiagnosis diabetes dan mencegah sebagai cara terbaik untuk mengurangkan bilangan penghidap diabetes dalam negara kita.

Apakah Tanda-tanda Diabetes?


Penyakit diabetes sering berlaku secara senyap, terutama pada peringkat awal. Antara gejala yang biasa dialami ialah:
  • Haus/dahaga (haus yang berlebihan)
  • Letih
  • Berat badan menurun
  • Penglihatan kabur
  • Otot lemah
  • Gatal
Lain-lain gejala termasuk:
  • Menghidap penyakit kulit yang berpanjangan
  • Luka yang lambat sembuh
  • Kencing yang kerap
  • Gatal pada bahagian kemaluan
  • Rasa kebas
Kalau boleh jangan la tunggu sampai dah ada tanda-tanda diabetes ni baru la nak buat check-up. Seelok-eloknya buat la pemeriksaan di klinik sekerap yang mungkin supaya kita dapat elakkan terjadinya penyakit diabetes ni. Nak rawat bukan senang!

Siapa yang berisiko tinggi untuk mendapat penyakit diabetes?


Penyakit diabetes boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tanpa mengira umur dan jantina. Tapi individu yang berisiko tinggi untuk mendapat penyakit diabetes adalah seperti berikut:
  • Berumur 35 tahun atau lebih tua. Semakin tua semakin tinggi risiko untuk mendapat diabetes.
  • Berat badan berlebihan atau obesiti. Semakin bertambah berat badan semakin tinggi risiko untuk mendapat diabetes.
  • Impaired glucose tolerance (IGT).
  • Latar belakang keluarga yang mempunyai diabetes.
  • Sejarah diabetes pada kehamilan terakhir.
  • Sejarah mempunyai bayi yang besar (berat kelahiran adalah 4.0 kg atau lebih).
  • Tekanan darah tinggi.
  • Gaya hidup yang tidak aktif.
  • Faktor pemakanan - kerap mengambil makanan berlemak dan kurang pengambilan makanan berserat.
  • Tahap lemak/ kolesterol yang tinggi. 

Apa yang patut dilakukan untuk mengelakkan diri daripada mendapat penyakit diabetes? 

  • Makan makanan berkhasiat dengan jumlah kalori yang terkawal supaya dapat membantu mengawal tahap gula dalam darah, mengekalkan berat badan, mengawal paras kolesterol, mengurangkan tekanan darah tinggi, dan mencegah penyakit jantung.
  • Senaman dapat memperbaiki kecergasan, membakar kalori yang membantu mengurangkan lemak dalam badan dan mengawal berat badan. Senaman juga merendahkan kadar gula dalam darah dan membantu tubuh badan untuk menggunakan gula dalam darah dengan baik.
  • Kajian menunjukkan obesiti mempunyai hubungkait dengan diabetes, jadi kekalkan la berat badan yang ideal.
Sumber: Astro Awani, MyHEALTH.

Vivix Shaklee

Apa Itu Vivix?

Vivix adalah minuman yang mengandungi campuran ekstrak Anggur Muscadine, ekstrak Elderberry Eropah, dan ekstrak Lobak Ungu.

Campuran ini telah menjadikan Vivix minuman yang kaya dengan polifenol. Polifenol berperanan sebagai antioksidan dan juga dapat melambatkan sel penuaan secara semulajadi.

Untuk mengekalkan kepekatan yang tinggi dan mengekalkan bioaktif polifenol, anggur muscadine telah diekstrak ke dalam setiap botol Vivix menggunakan proses pengekstrakan berpaten.


Vivix, Shaklee, antioksidan, antipenuaan, rahsia awet muda, rahsia kulit cantik, cara mencegah kanser, cara sembuhkan luka pembedahan, cara sembuhkan luka selepas bersalin,

Vivix Bertindak Dalam 4 Cara:

1. Membaiki dan melindungi sel
2. Mempertahankan dan mengawal genetik
3. Memberi tenaga kepada sel (Mitokondria)
4. Meningkatkan prestasi sel dan melambatkan penghasilan protein AGE

Kebaikan Vivix Shaklee:

  • Menggalakan penuaan yg sihat – awet muda dan anti penuaan
  • Mengatasi masalah berat badan yang berlebihan
  • Membantu mengelakkan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
  • Membantu untuk mengecutkankan cyst / fibroid
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung
  • Mengurangkan kompilasi penyakit diabetes / kencing manis
  • Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
  • Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk - merawat azhameir
  • Membantu mengurangkan penyakit parkinson
  • Membantu memulihkan penyakit stroke - angin ahmar
  • Meningkatkan kesihatan dan imunisasi badan
  • Menggalakan kesihatan secara keseluruhan

Testimoni Vivix Shaklee


Vivix, Shaklee, antioksidan, antipenuaan, rahsia awet muda, rahsia kulit cantik, cara mencegah kanser, cara sembuhkan luka pembedahan, cara sembuhkan luka selepas bersalin, testimoni Vivix, kencing manis, sakit jantung,
Testimoni Vivix Shaklee daripada pesakit jantung dan diabetes

Vivix, Shaklee, antioksidan, antipenuaan, rahsia awet muda, rahsia kulit cantik, cara mencegah kanser, cara sembuhkan luka pembedahan, cara sembuhkan luka selepas bersalin, stroke, kolesterol tinggi,
Testimoni Vivix Shaklee daripada pesakit stroke & kolesterol tinggi

Vivix, Shaklee, antioksidan, antipenuaan, rahsia awet muda, rahsia kulit cantik, cara mencegah kanser, cara sembuhkan luka pembedahan, cara sembuhkan luka selepas bersalin, testimoni Vivix,
Testimoni Vivix Shaklee



Vivix, Shaklee, antioksidan, antipenuaan, rahsia awet muda, rahsia kulit cantik, cara mencegah kanser, cara sembuhkan luka pembedahan, cara sembuhkan luka selepas bersalin, testimoni Vivix, stroke, angin ahmar,
Testimoni Vivix Shaklee daripada pesakit stroke

Vivix, Shaklee, antioksidan, antipenuaan, rahsia awet muda, rahsia kulit cantik, cara mencegah kanser, cara sembuhkan luka pembedahan, cara sembuhkan luka selepas bersalin, testimoni Vivix, gout, sakit buah pinggang,
Testimoni Vivix Shaklee daripada pesakit buah pinggang dan gout
Vivix, Shaklee, antioksidan, antipenuaan, rahsia awet muda, rahsia kulit cantik, cara mencegah kanser, cara sembuhkan luka pembedahan, cara sembuhkan luka selepas bersalin, testimoni Vivix, emma maembong, rita rudaini, ayu raudhah, ashraf muslim,
Testimoni Vivix Shaklee daripada artis terkenal Emma Maembong, Rita Rudaini, Ayu Raudhah, dan Ashraf Muslim

Berminat Jadi Pengedar Shaklee?

Berminat nak jadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai, jana pendapatan sampingan, serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, Our Precious Empire (OPE) yang mempunyai kelas aktif, kelas online percuma dengan masa yang flexible, dan group-group support Whatsapp, Telegram, dan FB.

Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada Qiya. Hubungi Qiya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee.


Pengedar Sah Shaklee
Siti Rokiyah binti Saad (Qiya)
SMS/Whatsapp: +012 2668424
FB Page: Qiya Beauty
Personal FB: Qiya Saad
Instagram: @qiya_beauty


Baca Selanjutnya: Promosi Shaklee November 2018


XOXO,
Continue Reading

Sunday, 25 November 2018

Somtam dan Carrot Susu

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hai korang...

Qiya baru perasan Qiya belum post lagi menu somtam dan carrot susu ni. Dinner Qiya last week kot kalau tak silap. Somtam ni makanan Thailand, memang favourite Qiya. 

Masa kat kampung dulu ada sorang kawan Qiya ni dia orang Thailand dan dia ada buka kedai makan. Ada satu hari tu Qiya jalan-jalan kat rumah dia then dia buatkan somtam, fuhhhh memang sedap sangat tau. 

Dia campur buah betik muda yang dicincang dengan gula khas untuk somtam yang dia beli daripada Thailand. Tu first time Qiya makan somtam ni tau.


Somtam, carrot susu, makanan Thailand,
Somtam dan Carrot susu


Tapi somtam yang Qiya makan baru-baru ni rasa kureng sikit sebab banyak sangat campuran dia. Memang la yang buat ni pun orang Thailand tapi tak sedap macam yang first Qiya makan tu, mungkin banyak versi kot somtam ni, yela Thailand kan luas, mesti la banyak style masakan diorang ni kan. Carrot susu plak rasa dia biasa-biasa jela. 

Macam review tak ikhlas je ni, hahaha. 

Yang penting kenyang, alhamdulillah. 

Nanti Qiya nak cuba buat sendiri jela somtam ni, mungkin ada kot seller online yang jual gula khas untuk somtam ni.

Ps: Kalau ada yang nak order vitamin Shaklee boleh Whatsapp Qiya (012-2668424). COD area Klang, Shah Alam, dan sekitar Lembah Klang. Poslaju seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak.

XOXO,
Continue Reading

Kelas-kelas Nutrisi

Nutrisi terdiri daripada 7 kelas pemakanan seimbang iaitu karbohidrat, protein, lemak, vitamin, mineral, pelawas, dan air.

1. Karbohidrat

Karbohidrat meliputi kanji, selulosa, dan gula. Kanji terdapat dalam nasi, ubi kentang, dan roti. Gula pula terbahagi kepada 2 jenis iaitu gula ringkas dan gula kompleks. Contoh gula ringkas adalah seperti glukosa, fraktosa, dan galaktosa. Manakala gula kompleks pula adalah laktosa, maltosa, dan sukrosa. Fungsi karbohidrat adalah untuk membekalkan tenaga utama kepada tubuh badan.
Nutrisi, Makanan Seimbang, Diet Seimbang, Kelas-kelas Nutrisi, Kelas-kelas Makanan,

2. Protein

Makanan yang kaya dengan protein adalah seperti ikan, daging, tauhu dan kekacang. Protein diperlukan untuk pertumbuhan terutamanya untuk membina sel baru atau menggantikan sel yang rosak.

3. Lemak

Lemak terdiri daripada gliserol dan asid lemak. Lemak membekalkan 2 kali ganda tenaga berbanding karbohidrat. Lapisan lemak dibawah kulit dapat memanaskan badan. Lemak juga berfungsi untuk melindungi organ dalaman badan seperti jantung dan ginjal. Selain itu, lemak juga bertindak sebagai agen yang mengangkut vitamin A, D, E, dan K. Contoh lemak adalah seperti minyak masak, marjerin, kacang tanah, dan mentega.

4. Mineral

Mineral
Sumber
Fungsi
Penyakit kekurangan
Natrium
Garam, keju, dan daging
1. Mengekalkan cecair dalam badan.
2. Memperbaiki fungsi saraf.
Otot kejang
Fosforus
Telur, daging, susu, keju, dan sayuran
1. Gigi dan tulang kuat.
2. Pengecutan otot.
3. Menyimpan tenaga.
Riket/lemah
Zat besi
Daging, telur, sayuran hijau.
1. Diperlukan untuk penghasilan hemoglobin dalam sel darah merah.
Anemia
Iodin
Makanan laut, garam beriodin.
1. Diperlukan untuk penghasilan hormon oleh kelenjar tiroid.
Goiter (Pembengkakan kelenjar tiroid pada leher)
Kalium
Daging, kacang, pisang.
1. Mengekalkan cecair dalam badan.
2. Memperbaiki fungsi saraf.
3. Mengawal denyutan jantung.
Otot lemah/lumpuh
Kalsium
Keju, susu, telur, dan sayuran hijau.
1. Gigi dan tulang kuat.
2. Blood clotting.
3. Kesihatan otot dan saraf.
Riket/ Otot kejang/ Osteoporosis/ pendarahan berterusan.

Mineral diperlukan oleh tubuh badan dalam kuantiti yang kecil untuk pertumbuhan dan mengekalkan kesihatan badan. 
Contoh mineral adalah seperti Natrium, Fosforus, zat besi, iodine, kalium, dan kalsium. Kekurangan mineral boleh mengakibatkan Osteoporosis – patah tulang pinggul atau keretakan, Goiter – pembengkakan tiroid, Riket – kelenturan tulang kaki, dan sebagainya.

5. Vitamin

Vitamin terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu larut air dan larut lemak. Vitamin B (B-Complex; B1, B2, B3, B6, B12, dan B8) dan C adalah vitamin yang larut dalam air manakala vitamin A, D, E, dan K adalah vitamin yang larut dalam lemak. Vitamin diperlukan dalam badan dalam kuantiti yang kecil untuk kekalkan kesihatan dan pertumbuhan badan. Contoh vitamin adalah buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin.

6. Pelawas

Pelawas merupakan bahan gentian yang tidak dapat dicernakan oleh badan. Pelawas adalah selulosa yang terdapat di dalam dinding sel tumbuhan seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan bijirin. Fungsi utama pelawas adalah untuk melicinkan pergerakan makanan sepanjang salur pencernaan bagi mengelakkan sembelit.

7. Air

Air wujud sebagai cecair dalam darah dan bendalir dalam badan yang berfungsi untuk mengekalkan suhu badan, sebagai medium yang membawa nutrien dan oksigen ke dalam sel, serta mengumuhkan bahan buangan dalam badan. Kandungan air terdapat dalam buah tembikai, nanas, jus, dan air mineral.
Jadi, apa yang dapat kita simpulkan tentang nutrisi ini?
Kesimpulannya, nutrisi yang seimbang sangat penting untuk kesihatan tubuh badan kita dan kekurangan nutrisi yang seimbang ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti rabun, jangkitan kulit, anemia, kemandulan, pendarahan berterusan, dan sebagainya.


Ps: Kalau ada yang nak order vitamin Shaklee boleh Whatsapp Qiya (012-2668424). COD area Klang, Shah Alam, dan sekitar Lembah Klang. Poslaju seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak.

XOXO,
Continue Reading